Zurück
2022-02-12

Komplett guide for gjennomføring av langrennsturen

Vi i Campio elsker vinteren. Heldigvis for oss er Norge et vinterparadis og byr på eventyrskog og hvite vidder, og milesvis med nypreppa spor. Du kan gå på langrenn nesten overalt i Norge - så lenge det er snø så finnes det noen ildsjeler som kjører spor.

For mange er det dessverre slik at skituren ofte blir med tanken, da det er mange faktorer som må innkalkuleres og planlegges for å sikre en vellykket gjennomføring. Vi har derfor utarbeidet en komplett guide til hvordan du kan planlegge å komme deg ut på skitur. Vår guide er delt opp i fire faser:

1. Planleggingsfasen

Målet med denne fasen er å forberede deg og andre på selve skituren.

  • Sjekk været og bestem hvor dere skal gå. Et godt tips er å faktisk sjekke om det er kjørt spor der du tenker å gå. www.skisporet.no er et godt utgangspunkt for å sjekke om det er preppet løyper.
  • Sørg for å ha utstyr og bekledning i orden.
  • Gjør nødvendige innkjøp av lokkemidler som brukes etter behov i gjennomføringsfasen.
  • Forventningsstyring - dette er sentralt. Kommuniser avreisetidspunkt, planlagt distanse, innlagte drikke- og matpauser. Forventningsstyringen bør begynne en uke i forveien, da mange kan gå inn i en tung fornektelsesfase eller sjokktilstand om nyheten kommer for brått på ;)

Campio Langrenn Vinter Camping Norge.jpg

2. Mobiliseringsfasen

Målet for denne fasen er å forberede og samle troppene for gjennomføring.

  • Det viktigste er å komme seg opp om morgenen. Spesielt om du har barn bør du planlegge for 2 ekstra timer for å overtale og kle på de små. Dette kan også gjelde sure ektefeller.
  • Arrangør bør ha overdrevent godt humør for å sikre motivasjon i denne kritiske fasen.
  • Sørg for at følget er gode og mette, og at alle har vært på do. Primærbehov som melder seg uti løypa kan ofte få konsekvenser for gjennomføringsfasen.

3. Gjennomføringsfasen

Målet med denne fasen er å sikre at det er like mange personer som starter og avslutter turen.

Dårlig forberedelse vil slå ut negativt, men samtidig må du også være forberedt på uforventede hendelser og faktorer. Noen av de viktigste risikoene og risikoreduserende tiltakene å være klar over er oppsummert i denne oversikten:

Risiko 1: Klagemeldinger på dårlig ski.

Risikoreduserende tiltak 1: Smør noen ski. Du trenger ikke å ha peiling. Så lenge noe smøres så vil det medføre en positiv placebo-effekt i gruppa.

Risiko 2: Sviktende motivasjon i gruppen.

Risikoreduserende tiltak 2: Halver alltid distansen du kommuniserer. Er det 10 km igjen, så kan du gjerne kommunisere 5 km uten at noen legger merke til det. Bruk også lokkemidler - men ikke før neste bakketopp er nådd.

Risiko 3: Irriterende enkeltindivider i løypa - bredt spekter og ulike tiltak bør vurderes.

Risikoreduserende tiltak 3: Fartshissige menn i trikot kan få smake staven. Dette fører også ofte til høyere motivasjoni gruppa.

Folk som sperrer løypa. Staven funker også her. Gir samme effekt på gruppa.

Campio Skitur Vinter mid.jpg

4. Etterarbeid

Målet med fasen er å vedlikeholde eller gjenoppbygge motivasjonsgrunnlag for neste tur.

  • Uavhengig av suksessen gjennomføringsfasen er det viktig å dokumentere turen i sosiale medier. Dette øker din kredibilitet som ivrig skiløper.
  • I etterarbeidet er det også viktig å uttrykke begeistring for turen. Dette er med på å skape inntrykk av at dette var vellykket uansett utfall.
  • Kakao og vafler vil være et positivt bidrag i denne fasen.

Vi garanterer ikke for opplevelsen - det er nå opp til deg. Da er det bare å ønsker lykke til og god tur!

Sjekk ut våre andre tips til vinteraktiviteter her!

Über unsKontakt CampioLos geht'sNewsletter

Lade die Campio-App herunter