Middag på bålet ble for alvor populært da covid kom i 2020, og det virker som at det er kommet for å bli. Det er veldig enkelt, og mye av forberedelsene for middag ute gjør du innendørs før du går ut. Middagen smaker så utrolig godt ute!
Anine Gutubakken Byles lager “utemiddager” og oppskrifter for Norges Jeger- og fiskerforbund, og har blant annet lært meg flere gode retter, som for eksempel varmrøkt abbor på bjørk, ørret i folie og pizzasnurrer på bål. Det trenger ikke å være kjedelig med mat utendøres eller på tur - det er absolutt verdt den lille innsatsen!
Sjekk ut https://www.njff.no/mat for flere gode oppskrifter fra Anine!

1. Brettet tortilla
Dette trenger du:
- 3 matbokser
- Stekepanne
- Klype/stekespade
- Ved
- Lighter
Oppskrift for 4 personer:
- 4 tortillalefser
- 400 gr kjøttdeig av elg
- 0.5 stk løk
- 1 ts salt/pepper
- 1 ts tørket timian
- 150 gr sopp
- 175 gr cherrytomat
- 2 pk fersk mozzarella
Forberedelser innendørs:
- Finhakk løk. Varm opp en stekepanne og fres kjøttdeig og løk sammen. Krydre med salt, pepper og timian. Ha det over i en matboks.
- Del opp sopp og cherrytomater i biter og ha det over i en matboks. Del mozzarella i skiver, og pakk de i tørkepapir.
Pakk alt for å ta det med ut. Ikke glem ved!
__
På bålet eller bålpannen:
- Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned
- Ha mozarellaskiver på trekanten nederst til venstre.Følg på med kjøttdeig på trekanten øverst til venstre og skiver i sopp til høyre. Avslutt med salat og cherrytomater nederst til høyre.
- Pakk tortillalafsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre, så bretter du over til høyre og ned slik at du har en trekantet lomme.
- Legg den fylte tortillaen på bålet og stek den til den er gyllen på begge sider og mozzarellaen har begynt å smelte.

2. Banansplitt
Det er ikke skrevet i stein at man kun skal spise real turmat på tur. Unn deg en god banansplitt neste gang du er ute! Dette er en veldig enkel oppskrift som alle kan få til, og i tillegg smaker det helt nydelig.
Dette trenger du:
- Aluminiumsfolie
- Klype
- Ved
- Lighter
Oppskrift for 4 personer:
- 4 stk bananer
- 1 pose små marshmallows
- 100 gr sjokoladebiter
- 150 gr bringebær
__
Forberedelser innendørs:
- Gjør et snitt i banene på langs slik at skallet åpner seg. Bruk en gaffel og mos banene litt. Fyll med marshmallows, sjokoladebiter og bringebær.
- Pakk bananene inn med aluminiumsfolie og pakk sekken.
På bålet eller bålpannen:
- Legg bananene på en bålrist, i en stekepanne eller på indirekte varme – for eksempel på en stor stein tett inntil flammene. La de ligge i ca. 10 minutter, til sjokoladebitene har begynt å smelte.
- Pakk dem opp og server.

3. Vilt i folie
Oppskrift for 4 personer:
- 600 gr elgbiff (eller biff av annet vilt)
- Salt/pepper
- 2 ss smør
- 1 stk rødløk
- 1 stk paprika
- 4 stk poteter
- 100 gr kantareller
Urtesmør:
- 4 ss smør
- 1 ss sitronsaft
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ts tørket basilikum
- 2 ts tørket timian
Forberedelser innendørs:
- Del elgbiffen i små biter og krydre med salt og pepper. Varm opp en stekepanne med smør på middels høy varme og fres elgkjøttet til det er gyllent. Ta ut elgkjøttet og ha kantarellene over i stekepannen. Fres dem et par minutter.
- Kok opp en kjele med vann, og kok potetene til de er møre. Del de i små biter.
- Del rødløk i skiver og paprika i middels store biter.
- Bland sammen smør, sitronsaft, salt, pepper, basilikum og timian. Du kan også bruke rutesmør kjøpt i butikken.
Du kan enten lage ferdig viltpakkene innendørs, eller ta med ingrediensene i matbokser. Uansett kan det være greit å ta på urtemsøret til slutt.
__
På bålet eller bålpannen:
- Fyr opp og legg foliepakkene i kjelen. La de ligge til alt er gjennomvarmt og smøret putrer. Du kan fint varme vilt i folie på bålet også.
Bon Appétit!!
Nå som du har tips til å fylle magen vil du kanskje ha tips til hvilke aktiviteter du kan gjøre både før og etter middag? Se våre utvalgte tips her!