Logo
Tillbaka
2022-02-15

Slik gjør du vinterturen med telt komfortabel

Fra midten av oktober og fram til den herlige vårsola begynner å smelte vekk vinteren, er det ekstra viktig å tenke på hva man har med seg i sekken når man skal på telttur.

Det er noe eget å reise på overnattingsturer på vinteren, med de korte dagene, kulda og stillheten som oppstår når hele landskapet er dekket av snø. Har du ikke prøvd dette ennå eller kanskje du bare leter etter tips til din nye tur, så er det bare å lese videre!

Campio vintercamping isfiske.jpg

1. Pakking

Det viktigste å tenke på når man pakker for en vintertur kontra en tur på sommeren, er volum og vekt. Det meste av vinterutstyret veier mer enn det man bruker på sommeren, da det skal holde deg varm i kulden. Å bruke en pulk eller akebrett i tillegg til en god sekk kan være alfa omega for de som ikke ønsker å bære all vekten på ryggen. Man kan selvfølgelig kun bruke pulk også. For de som bruker både sekk og pulk, kan man legge det som veier mest i pulken(telt, kokeutstyr, sovepose, reinskinn, øks, sag, spade, isbor etc) og lettere ting som bekledning og mat i sekken. Man må ikke gå til innkjøp av en dyr pulk på første turen, dette kan man f.eks låne hos Bua.

2. Camp

Er det mye snø dit reisen går, er det alltid greit å ha med seg en snøspade. Med den kan man grave ut en kuldegrop inne i forteltet, som man kan bruke som et ekstra rom i teltet, til å for eksempel kokkelere, sitte og skifte i. Det er veldig behagelig å kunne stå inne i forteltet. Ved bålfyring bør man også grave ut en grop for selve bålet, da bålet smelter seg gjennom snøen, og til slutt kveles av vann og lite oksygen. Ved å lage en bred bålgrop, kan man lage til sitteplasser rundt også. Bruker man ski eller truger, kan man bruke disse til å tråkke ned snøen der teltet skal stå.

3. Telt

Man behøver ikke et Extreme-telt bare fordi man ønsker å sove ute noen netter i året. Et 3-sesongstelt fungerer bra nok. Telt som “kun” er laget for vinter, har som regel et mer robust stoffmateriale, stormmatter og tykkere teltstenger, men til en vanlig tur er dette sjeldent nødvendig. Dersom man ønsker, er det mulig å få påsydd stormmatter på telt. Dersom man ønsker, kan man kjøpe en footprint til teltet, som fungerer som gulv i fortelt, samt som ekstra isolasjon i tillegg til det vanlige gulvet i teltet. De fleste teltprodusenter lager dette til sine modeller. På vinteren er det viktig med god lufting slik at man unngår kondens. Dette fryser i toppen av innerteltet, og blir til snøkrystaller. Har man et telt med dårlig lufting, kan man ha åpningen til innerteltet åpent og sørge for at luftekanalene er helt åpne. Da slipper man en kald dusj av snø på morgenen.

4. Liggeunderlag

Jeg pleier alltid å ha med meg flere liggeunderlag på tur, uansett om det er sommer eller vinter. Det er godt å ha et liggeunderlag som f.eks bamseunderlag eller reinsdyrskinn utenfor teltet enten ved bålet eller ved inngangen i teltet, og et oppblåsbart som ligger inne i teltet. Om vinteren bruker jeg begge underlagene når jeg sover. Reinskinn eller bamseunderlag i bunn, og et oppblåsbart liggerunderlag øverst. På vinteren er det viktig å ha et underlag med høy isolasjonsevne, som bør være på minst 4,5. Da slipper du å bli frossen av kulden som kommer fra bakken.

Campio Vinter Telt Norge.jpg

5. Sovepose

En god vintersovepose er veldig viktig for å kunne klare å komme seg gjennom en kald vinternatt! Det finnes mange soveposer ute på markedet, og det er lett å drukne i valgene. De viktigste punktene du bør merke deg, er om det er syntetisk eller dun, lengden på soveposen, og temperaturen soveposen passer til, som blir målt i T-Comf og T-Lim. For kvinner bør man ikke bruke T-Lim for å se etter en nedre komfortgrense, men bruke T-Comf som en nedre grense. På vinteren er det veldig greit å ha en pose som tåler mer enn den temperaturen du skal ut i. Skal man sove ute i minus 10 grader, gjør det ingenting å ha en pose som har en T-comf på -20. Man vet aldri når været slår om på vinteren, og det er verre å få varmen i en kald pose, enn å lufte i en for varm pose. For kvinner finnes det egne poser tilpasset høyde. De pleier også å komme med ekstra fôring i føtter, hofte og ved bryst/skulderpartiet.

Om man ønsker dun eller syntetpose er opp til brukeren. På vinterstid blir det fort vått, noe som gjør dunen våt, som igjen gjør at den isolerer dårligere, så er man ikke opptatt av vekt, så er syntet mer enn bra nok. Man kan også investere i en lakenpose, som gir noen grader mer varme.

Har man for eksempel en tynn dunpose og en syntetpose som passer til -10 grader, kan man absolutt teste ut dette sammen istedet for å gå til innkjøp av en dyr vintersovepose.

6. Kokeutstyr

Å lage mat på vinteren kan være problematisk, spesielt hvis man bruker gassbrenner og gass. Gassbrenneren er blitt vår beste venn på tur, men på vinteren kan det være greit å bruke en multifuelbrenner eller en gassbrenner med forvarmer, og bruke gass som er laget for vinterbruk. Et godt tips er å ha gassboksen på innsiden av jakken før bruk, for å holde den varm. Også gjerne gjennom natten dersom man ønsker å varme opp vann om morgenen, eller få opp varmen i teltet.

Et kjelesett som tåler bålvarme bør alltid være med. En god stekepanne med non-stick, en litt større kjele og en liten en, samt kaffekjelen. Da kan man lage så og si hva man vil på bålet eller på primusen. Mat smaker ekstra godt ute, og spesielt hvis man legger litt jobb i det. Av kjøkkenredskaper bør man ha en god kniv, en stekespade, noe å røre med, og bestikk.

7. Bål

Ingenting slår et godt bål når kulden kommer, og lyset forsvinner. Det er lite som er så tilfredstillende som å sitte ved et bra bål på vinteren under en stjerneklar himmel. Det viktigste du har med deg på vinterturen dersom du ikke har med egen ved, er en øks, en sag(buesag, tursag), kniv, noe å tenne opp med, og gjerne noe tørr never.

Et godt tips er å lage en vedpose på forhånd av en pakkpose, som inneholder tørr never eller opptenningsprodukt, tennstål og fyrstikker. På etablerte plasser finner man sjeldent god ved, og det er poengløst å hugge ned friske trær, da disse inneholder mye vann.

Er du i gran eller furuskog trenger man sjeldent å gå særlig langt unna camp før man finner et dødt og tørt tre. De er som regel uten noe særlig bark på, og mangler blader. Finn et godt emne, ikke noe som er for stort. Sag treet ned og sag det til kubbestørrelse. Følg deretter oppskriften for et pagodebål. Hugg gjerne små hakk i opptenningsveden, da det lettere tar fyr. Finn død småkvist på den nederste delen av et grantre, og bruk dette til å få en rask oppstart på bålet. Tenn på never, og legg dette inne i bålet, og voila! Prøv gjerne å finne tyri(furu), disse brenner lenge og inneholder mye harpiks, som brenner godt og lenge. Du merker fort på lukta om du har funnet tyri.

Campio Vinter Bål.jpg

8. Hold varmen

Er det en ting som er viktig når man er på vintertur, er det å holde seg varm. På kroppen liker jeg å bruke trelagsprinsipper. Fukttransporterende ull(ved lite aktivitet eller superundertøy(ved mye aktivitet) innerst, deretter ullgenser på overdelen, og gjerne ullbukse(sjekk ut Ulvang sin!) eller en vanlig pustende turbukse på underdelen, og deretter en god jakke og bukse som holder vær og vind ute. Gode sokker er også viktig, men husk at du må kunne bevege tærne dine for å holde varmen, så ta heller med deg ekstra sokker du kan bruke i campen.

For å få det ekstra behagelig er det godt å ta med seg gode og behagelige klær man kan bruke i camp. Ekstra lange ullsokker til å ha i soveposen, ekstra ull til å sove i, en god lue, og hvis man ønsker skal man ikke kimse av gode campsko heller.

9. Ekstra kos

Da det fort blir mørkt på vinteren, kan det bli litt kjipt å krabbe inn i et mørkt telt med kun hodelykt som lyskilde(husk powerbank eller ekstra batterier til hodelykt, batteri går raskere tom i kulden!). Ta gjerne med en lyslenke som du kan henge opp enten i ytterteltet, eller i taket i teltet ditt. Det ser koselig ut både utenifra og inne i teltet, og man slipper det skarpe lyset fra hodelykten.

En hodepute med dunfyll er helt magisk å ha på vinteren, og slår det å ligge på en haug av klær hver eneste dag. I dag finnes det hodeputer med dun som uten luft er like store som en knyttneve, så ønsker man å redusere plass og sove ekstra godt om natten, er dette en god investering.

10. Hold deg varm gjennom natta

For å holde seg varm gjennom natta, kan man ta med seg en nalgeneflaske eller varmeflaske. Før man legger seg, koker man opp vann og heller dette på flaske. Bruker man en nalgeneflaske bør man ha noe stoff rundt, slik at det ikke blir for varmt på kroppen, samt at den holder lenger på varmen. Man kan også få tak i duntøfler, som er kjempegode å ha både i og utenfor soveposen. Legg gjerne klærne du skal ha på deg dagen etter i bunnen av soveposen, så er det ikke så ille å komme seg opp om morgenen dagen etterpå.

God tur!

Trenger du tips til aktiviteter du kan gjøre når det er snø ute? Se våre tips her!

Om oss
Ladda ner Campio-appen

Copyright XperiTech AS 2022

Integritetspolicy

Användarvillkor